Vakantiefoto’s Ria Tukker

Vakantiefoto’s.

Ook zo’n zin in de (zomer)vakantie? En, gaat u weer  veel herinneringen vast leggen d.m.v. foto’s? Was u tevreden over de foto’s van afgelopen vakantie? Of was er toch zo hier en daar wat te verbeteren.

Met een paar simpele aandachtspunten kunt u uw vakantiefoto’s namelijk naar een hoger niveau brengen, ook als u uw foto’s neemt met uw smartphone.

* Als er een horizon in uw foto is te zien, zorg dan dat deze op 1/3 of 2/3 van de foto staat, maar vooral dat deze recht is.

* Let erop dat de boom of het huis op uw foto recht staat.

* Niets zo vervelend als wanneer de boom op de achtergrond uit het hoofd van uw zoon of dochter lijkt te groeien. Doe een stapje naar links of rechts om dit te voorkomen.

*  Het is niet altijd mogelijk, maar de tijd tussen 12.00 en 16.00 uur is niet geschikt om mooie foto’s te maken. Het licht is dan eigenlijk te hard, vooral in de zuidelijke landen.

* Maak gebruik van het Gouden Uurtje . Het Gouden Uurtje is het eerste en laatste uur van de dag dat de zon schijnt. Het zonlicht heeft tijdens deze uren een speciale kwaliteit en levert hierdoor de mooiste foto’s op (denk aan dramatisch rode luchten, gouden heuvels, langgerekte schaduwen en een prachtige huidskleur bij portretten). De moeite waard om hier rekening mee te houden dus.

* Blijf na het Gouden Uurtje nog even wachten tot het blauwe uurtje begint. Bij het Blauwe Uurtje licht de lucht helemaal blauw op. De lucht is dan mooi diepblauw voordat het echt donkerblauw en bijna zwart wordt. Ook het blauwe uurtje wordt “uur” genoemd, maar het mooiste blauw heb je vaak maar een kwartiertje.

 * Een portretfoto wordt het mooiste in de schaduw. Maar, dan niet onder de bomen waar het zonlicht nog doorschijnt, dat geeft een vlekkerig resultaat. Als er toch in de zon moet worden gefotografeerd, laat uw model dan nooit tegen de zon inkijken, i.p.v. de ogen zie je dan spleetjes. 

* Zak eens door uw knieën of ga op een stoel staan om een heel ander standpunt in te nemen. U zult zien dat dit verrassende foto’s oplevert.

* Zet het aandachtspunt eens niet in het midden maar op 1/3 van het midden. Uw foto wordt  er boeiender door.

* Wat mij vaak gebeurde was dat als ik actiefoto’s nam, er net géén actie op de foto stond. Nu druk ik een fractie van een seconde eerder af, en voilà, de actie staat er op.

* Probeert u zich tijdens het maken van de vakantiefoto’s eens te focussen op een bepaald detail als rode draad voor uw foto’s. Bijvoorbeeld bijzondere deuren, bruggen, lantaarns of gekke hoedjes. Bijgevoegde twee foto’s zijn zo’n voorbeeld van ’n detail van de stam van (palm) bomen. Vooral als u een vakantiefotoboek maakt, doet dit het heel goed.

Het blijkt dat mensen vooral foto’s nemen tijdens hun vakantie (en dat kan naar verweggistan zijn of dichter bij huis) maar deze tips werken natuurlijk niet alleen in de vakantie maar komen het hele jaar door van pas.

Ria Tukker van Fotoclub Voerendaal wenst u alvast een fijne vakantie en veel fotografeer plezier!