Artikel Voerendaal Nu mei 2017

In de ban van fotografie

Mijn grote passie vanaf 2008 toen ik op mijn 50e alsnog het rijbewijs A had gehaald, was motorrijden. De doelen die ik me stelde, waren om in ieder geval de Alpen en Schotland eens met de motor aan te doen tijdens een vakantie. Dat heb ik in 2010 en 2011 waar kunnen maken. Geweldig. Wat was dat mooi en heb ik genoten. Van het landschap, maar vooral van het motorrijden en de contacten met gelijkgestemden.

Helaas ben ik het motorrijden in 2012 moeten stoppen als gevolg van een knieblessure. Dat was wel even slikken in eerste instantie. En wat kriebelde het nog als ik bij mooi weer in het voorjaar motorrijders weer uit alle hoeken en gaten tevoorschijn zag komen.

Maar goed, niet getreurd. Dan op zoek naar een andere hobby. Lang duurde het niet voordat ik die vond. Fotografie. Ik had altijd al wel gefotografeerd. Nog in het analoge tijdperk. Mijn vader was in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw eveneens een verwoed amateur fotograaf. Hij heeft het indertijd wel geprobeerd, maar kon mij toen niet enthousiast maken voor de fotografie. Ik was bezig met andere zaken in het leven. Maar nu vatte ik begin 2015 het plan op om toch maar eens een spiegelreflex aan te schaffen. Eerst googelen en lezen op Internet om te ontdekken wat er letterlijk en figuurlijk te koop is in de fotografie tegenwoordig. Toch enigszins tredend in de voetsporen van mijn vader kwam ik uit bij Nikon, een A merk dat zich in zijn inmiddels 100-jarig bestaan heeft bewezen. De eerste aanschaf was een body met 2 lenzen. Een 18-105 en een 70-300 mm.

Tja, om niet alleen op de automatische piloot te fotograferen, wilde ik vervolgens toch alle mogelijkheden van mijn spiegelreflex gaan benutten. Daarom heb ik me meteen ingeschreven voor een cursus digitale fotografie bij PCVO Maasland in Maasmechelen. In mijn optiek heeft fotografie grofweg 2 kanten. Enerzijds de techniek en anderzijds de creativiteit. Voor de techniek kon ik in eerste instantie goed terecht bij onze Belgische buren. Daar heb ik anderhalf jaar les gevolgd. En vooral voor de ontwikkeling van mijn creativiteit ben ik workshops gaan volgen bij fotografen. Eric Smeets (Beek), Rob Doolaard (Rotterdam), Mischa de Munck (Zeeland) en Ki Tan (Nuenen). Daarnaast ben ik sinds de zomer 2016 lid geworden van Fotoclub Voerendaal en nam ik in maart 2017 deel aan de tweejaarlijkse expositie van de club in De Borenburg. Met Mischa was ik in 2016 een week op fotografiereis in de Ardèche en met Ki ga ik in 2017 naar Indonesië. Daar zie ik natuurlijk erg naar uit.

Inmiddels ben ik gestart met mijn foto’s te bewerken met behulp van Adobe Photoshop en Lightroom. Eigenlijk de digitale versie van wat in het analoge tijdperk de donkere kamer was. Ik dacht aanvankelijk dat dit niet nodig was. Ik vond dat een foto gewoon goed moest zijn. Dat klopt uiteraard ook wel. Maar door nabewerking is een foto nog mooier te maken.

Wat brengt fotografie me? Mooie foto’s, leerzame feedback op mijn foto’s door collega fotografen, verdere ontwikkeling van mijn fantasie en creativiteit, ontzettend leuke contacten, mooie dagen en vakanties, plezier, gezelligheid en vooral heel veel energie. Passie. Kortom: In de ban van fotografie.

Bijgaande recente foto is genomen in het Landschaftspark Duisburg.

Wilfred Riksen